Garry Kasparov – pokerul este sport al mintii

Garry Kasparov, cel mai tanar campion mondial, detinatorul unor recorduri in sah, discuta intr-un articol despre importanta riscului in decizii si asemanatarea dintre sah si poker.

Desi articolul in articol se discuta despre sah, atat timp cat o legenda a sahului  (listat in 2007 pe locul 25 in Top 100 Genii in viata) face referire la poker vom  lua in considerare acesta opinie. Kasparov face o analogie la inceputul articolului referindu-se la faptul ca a gandi cu 8 mutari inainte la sah este asemanator cu a numara stelele de pe cer. Posibilitatile sunt infinite. Legat de poker, Kasparov spune ca pokerul cuprinde toata complexitatea sahului cu un nou nivel: cel al informatiei incomplete. Daca jucatorii de sah vad toate piesele de pe tabla si pot calcula posibilitatile urmatoarelor mutari, in poker, acest lucru nu este posibil. Un jucator de poker trebuie sa foloseasca informatii incomplete pentru a lua decizii corecte. De aici complexitatea si riscul in poker: ce carti joaca adversarul, limbajul nonverbal, suma pe care o pariaza etc. Aceste aspecte sunt luate in considerare de jucatorii de poker.

Pokerul este modul ideal de a invata conceptele cheie a investitiilor. Matematica joaca un rol important in poker. Probabilitati, Equity Value, procente de maini jucate, toate contribuie la decizia finala. Practic acesta este un mediu in care modul de a lua decizii va influenta direct jocul tau.

In articol se mai discuta despre impactul supercomputerilor in sah (Kasparov a jucat cateva meciuri de sah cu astfel de aparate). Acum pasionatii de sah pot invata jocul la alt nivel.

Asemanarea cu pokerul sta tocmai in transferul in mediul online. Siteurile de poker ofera posibilitatea de a juca la alt nivel. Sper deosebire de jocul live, online poti juca mai multe maini, mult mai multe jocuri. Probabil din acest motiv Phill Hellmuth se enerveaza cand un jucator tanar il blufeaza sau joaca mai bine. Posibilitatea de a juca un numar atat de mare de maini ofera posiblitatea de a capata experienta mult mai usor.In esenta, online te gasesti intr-o perioda scurta de timp  in mai multe situatii de a luat decizii importante. Pokerul este mai riscant decat sahul.

Finalul articolului vine cu o observatie incredibila din partea unui fost campion modial la sah.

Kasparov sustine ca sahul este o alegere gresita pentru timpurile moderne si ca pokerul este mai apropiat de necesitatile actuale. Sustine din nou ca pokerul este un joc al informatiei incomplete si cu limite diferite de joc (poti juca de la 0.01$/0.02$ pana la 500$/1000$). Asta inseamna ca jucatorii vor aprecia efectele si managementul riscului, sansele si blufful. A invata poker, sustine campionul, invata oamenii ca nu vor exista recompense fara a asuma un risc. Acest aspect este unul din cele mai importante lectii pe care trebuie sa le cunosti in lumea investitiilor.

Pokerul sport al mintii este mai profitabil

Intrebarea cat poate castiga un jucator de sah este interesanta dupa afirmatiile de mai sus. Daca luam in considerare comunicatul de presa al Federatiei Internationale de Sah (FIDE) premiul pentru titlul de campion mondial la sah valoreaza 5 milioane $. Avand in vedere nivelul competitiei, cantitatea de informatii si modul de studiu pentru sah, pokerul easte mai profitabil. Din motivul simplu ca vei gasi mai usor jucatori de poker nepriceputi decat jucatori de sah slabi.

Un exemplu concludent este Ylon Schwartz.  Acesta juca sah pe 100$ in parcurile din New York. Pasiunea pentru poker a aparut dupa ce un prieten l-a indrumat catre acest sport si dupa cateva turnee a castigat 12.000$. De la partidele de sah pana a iesi pe locul 4 la WSOP Main Event 2008 si sa plece cu peste 3 milioane $ a fost doar un pas.

Scwartz face o analogie intre cele doua sporturi. Experienta acestuia in sah este inpresionanta: un rating de 2408 pentru Federatia Amricana de Sah si 2259 rating dupa sisteul FIDE. Multe din deprinderile folosite pentru a avea succes in sah s-au transferat la masa de poker. Capacitatea de retine s-a transferat in a memora modul de pariere a adversarilor. Strategia din sah vine ca o pregatire foarte buna pentru a sti cand sa pariezi si cand nu pentru preveni alti jucatori de a arunca cartile cand ai avantaj. Schwart a observat ca cele doua jocuri impart acceeasi linie geometrica. Piesele de pe tabla si conexiunea cartilor, stackul de cipsuri si jucatorii de la masa. Si el consider ca jocul de poker este al informatiei incomplete spre deosebire de sah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation