Urmarile cezarianei

Ca orice operatie, cezariana necesita ingrijiri si supraveghere deosebita. In urmatoarele 2 ore dupa interventie, mamica incepe sa isi regaseasca calmul, in camera sa si intr-o intimitate (mai mare sau mai mica, in functie de conditiile care i le confera maternitatea/clinica unde a nascut). Este momentul in care se odihneste, alaturi de bebelusul sau si eventual de proaspatul tatic.

Mama pastreaza sonda urinara inca 24 ore dupa interventie. Este timpul in care tranzitul, stopat de anestezie, isi reintra in normal. Retragerea sondei urinare este neplacuta (senzatie de arsura), dar nedureroasa.

La fel este si pentru perfuzie, care se poate tine 48 de ore de la operatie. Aceasta perfuzie permite echipei care are grija de mamica sa introduca in perfuzie in mod regulat analgezice si eventual, in caz de nevoie, antibiotice.

Mamica se va ridica pentru prima data din pat la 12-20 de ore dupa operatie, dar niciodata singura. Este recomandat sa va recapatati mobilitatea cat mai repede pentru a evita flebita, tromboza, embolia. O asistenta va va ajuta si este necesar sa respectati cateva sfaturi simple dar dificil de pus in practica: mai intai va asezati pe marginea patului si puneti ambele picioare pe sol.

Dusul: cu cat veti putea pasi mai repede, cu atat veti putea sa va ingrijiti. Dar pana la acest moment, va puteti improspata cu servetele umede.

Tonusul muscular: deja pus la grele incercari pe perioada sarcinii, este cel mai afectat dupa operatie. Trebuie sa treaca intre 3 si 5 luni pentru ca muschii si ligamentele abdominale sa se recupereze.

Reluarea alimentatiei: se face progresiv, printr-o alimentatie adaptata. In primele 18-24 ore veti putea bea lichide: ceai, apa plata, supa strecurata, iar apoi veti putea consuma iaurt, branza de vaci, oua, biscuiti.

Durerile: in primul rand este vorba de durerile resimtite ca dupa orice operatie, in cazul acesta localizate la nivelul bazinului si in special ale uterului. Dar de fapt uterul se contracta regulat pentru a reveni la dimensiunea lui initiala. La mamicile care sunt la a 2-a sau a 3-a nastere contractiile nu mai sunt asa de dese si dureroase, deoarece uterul este mai elastic.

Lohiile (sangerarile pe cale vaginala): sunt foarte importante spre deosebire de situatia cand mamica naste pe cale normala. Ele dureaza cantitativ mai mult in primele 4-6 zile si dispar progresiv in urmatoarele 4 saptamani.

Spitalizarea: dureaza intre 4 si 7 zile. Firele sunt scoase fie la iesirea din maternitate, fie ulterior.

Sosirea acasa: nu trebuie sa ridicati niciun fel de greutate si nu trebuie sa solicitati muschii burtii. Este de preferat un repaos cat mai indelungat.

Este de preferat sa cereti sfatul medicului pentru administrarea de suplimente: fier, calciu si magneziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation