Ai grija ce inveti de la TV!

Daca urmaresti poker la TV cel mai bine ar fi sa il vezi ca un reality show. Cea mai mare problema a emisiunilor de poker la TV este acuratetea cu care este prezentat jocul.

Trebuie sa stii ca emisiunile de poker sunt o editare a unor evenimente care dureaza mult mai multe ore. Nu vei vedea toate mainile care se joaca pentru ca multe dintre ele nu prezinta interes pentru spectacolul de poker. Acest lucru poate sa iti dea impresia gresita asupra a ceea ce se intampla de obicei la masa de poker.

Cu siguranta vei vedea bluff-uri sau maini de genul A-K vs J-J, insa, mai ales la mesele de poker live, aceste situatii au in spate un background solid. Nu reprezinta media cartilor jucate, iar pentru jucatorul care a fost prins cu bluff, este posibil ca la o mana urmatoare sa castige mai mult decat a pierdut la un simplu bluff.

Ai grija ce inveti de la TV! Nu este cea mai buna modalitate de a invata jocul de poker.

Desi producatorii emisiunilor de poker surprind destul de bine atmosfera de la masa de poker, ceea ce vezi este doar o ora de poker din aproximativ 8-10 ore jucate. Nu mai vorbim despre pokerul prezentat in filme.

In filmul “In Time”, Justim Timberlake plateste cu un gutshot, iar pe river face chinta. Desi se intampla si in viata reala sa vezi un bad beat urat (chinta royala versus careu de asi), maini aproape ireale ca in Casino Royale, unde sunt ignorate regulile de pariere, mizele sau chestiuni tehnice de genul pot odds si stackul real al jucatorului demonstreaza ca pokerul e mai mult decat vezi la TV.

La fel cum orice specialist intr-un domeniu ar face, jucatorii de poker vor observa aceste greseli si se vor plange despre lipsa de acuratete; cand vezi poker la TV ai aceeasi experienta ca atunci cand privesti niste maimute jucand sah.

Asa cum Mike Sexton spune in clipul de mai sus, pokerul la TV este un spectacol. Prin comparatie, cand urmaresti un film de actiune, nu vrei sa vezi daca actorii au indeplinit procedura legala sau cat de mari sunt distrugerile pentru a prinde un infractor; vrei sa vezi masini, explozii si ca in final tipul rau este prins.

Cand urmaresti poker la TV lucrurile nu se schimba. Limbajul specific pokerului nu este accesibil oricui, asadar nu vei vedea la TV jucatori care vorbesc despre Hold’em Manager sau daca un play a fost corect sau nu.

De dragul jocului

Acum ceva vreme am stat de vorbă cu un prieten care, la rândul lui, juca poker. El joacă la mize mari şi este, probabil, unul dintre cei mai buni jucători pe care îi cunosc. Analizându-mi jocul, el mi-a dat un vot de încredere spunându-mi că pot să ajung chiar şi la mize medii, că am abilităţile necesare, dar mai întâi trebuie să trec de mizele la care joc în momentul de faţă. Problema mea nu constă în faptul că nu am aptitudinile necesare, ci în faptul că încă mai fac greşeli în ceea ce priveşte fundamentele jocului.

E ca la Mario. La început, primele nivele sunt foarte uşoare, după care vine într-adevăr jocul propriu-zis, motiv de lăuda printre prietenii tăi. Problema este, evident, că nu poţi ajunge la ultimul nivel dacă nu treci de primele.

Să zicem că tu şi cu încă doi prieteni staţi la discuţii despre cum să îl învingeţi pe Bowser la ultimul nivel. Unul dintre ei l-a învins de trei ori până acum, dar celălalt are probleme cu 2 nivele înainte de a ajunge la el. Argumentul acestuia din urmă este că Bowser ar putea fi bătut dacă ar ajunge la el. Argumentul primului – nu ai ajuns la el aşa că nu îmi spune mie despre cât de uşor e să îl învingi.

Cine are dreptate? Evident că dreptatea se înclină în favoarea celui care l-a învins pe Bowser. Probabil că al doilea copil chiar poate să îl învingă pe Bowser. În acest caz îi lipseşte ceva ca să ajungă acolo. Poate nu munceşte suficient de mult sau nu are disciplina şi încrederea în sine necesară pentru a ajunge la Bowser. Da, îl poate bate, dar nici măcar nu are ocazia de a ajunge acolo. Are o problemă de ego… el vede ajungerea la Bowser nu ca pe o realizare personală ci ca pe ceva cu care să se laude la prietenii lui.

Este greu să îţi îndepărtezi ego-ul atunci când câştigi şi pierzi mii de dolari pentru a justifica petrecerea a nenumărate ore în a juca un joc în care 2$ înseamnă că ai avut o sesiune bună! Este greu atunci când prietenii te întreabă cum te descurci, tu le spui ca ai avut o sesiune câştigatoare iar singura reacţie pe care o au când le spui că ai câştigat 2$ este “Oh…”

Te uiţi la graficul de pe luna asta şi la câştigul orar. Cât ai? 76 de cenţi pe oră? Ce poţi cumpăra cu această sumă? Mai bine hai la bar, la o bere.

Dar ăsta este cel mai bun lucru la mizele micro: îndepărtarea ego-ului. Nu poţi vedea multiplele faţete ale jocului până nu renunţi la mândria ta prostească. La aceste mize îţi dezvolţi aptitudinile fundamentale pe care, dacă le ai, nu le vei mai pierde niciodată.

Nu fii nervos dacă un maniac ţi-a furat un pot de 50 de cenţi. Joacă pentru joc. Nu de-asta te-ai apucat de el, pentru că-ţi place? Banii sunt un produs secundar al fericirii tale aşa că să nu inversăm rolurile. Dacă faci totul pentru bani, dacă îi vânezi, nu îi vei prinde niciodată.

Dacă te trezeşti într-o sâmbătă seara că prietenii tăi vorbesc cu supermodele la bar în timp ce tu trudeşti la mizele micro, nu fii trist. Bucură-te pentru că joci un joc care îţi place şi în care banii vor veni tocmai din dragostea ta pentru joc. Nu spun ca să renunţi la familie şi prieteni pentru poker, dar dacă preferi să joci în loc să mergi cu ei la un bar… du-te şi joacă.

Totuşi, e obligatoriu să ai o sănătate fizică şi psihică bună. Evită să ajungi în depresie prin exerciţii la sală, socializare şi toate celelalte lucruri care îţi plac ţie. Aceste lucruri vin mai întâi deoarece, dacă joci la mize micro, atunci în general poker-ul e un hobby.

Dacă pot învinge mizele micro, atunci sigur ajung la mizele mijlocii. Dacă eşti un jucător profitabil, atunci vei fi profitabil şi la mize care îţi aduc o cantitate frumoasă de bani. Toţi prietenii adevăraţi te vor susţine atunci când vor vedea că eşti un invigator la toate mizele la care joci.

Turneele cu intrări mici vor fi mereu profitabile. Dacă eşti bun la cash games, vei fi şi la turnee. Trebuie să faci tot posibilul pentru a ajunge aici. Dacă îţi place jocul suficient de mult, nu va conta că joci la 0.01$/0.02$ sau la 2$/4$. Ar trebui să fii bucuros că joci şi, în mod sigur, bucuria te va duce pe calea corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation