Adevaruri legate de menstruatie

suferinta menstruatie

Exista foarte multe opinii cand vine vorba de ceea ce putem face si ce nu atunci cand suntem in „acea”perioada din luna. Menstruatia poate da multe batai de cap oricarei femei, in functie de simptomele pe care le are atat inainte, cat si in timpul ciclului menstrual.

Tu ce simti cand esti la menstruatie?

Printre simptomele care apar la majoritatea femeilor se numara:

  • crampele, durerile de cap, de spate sau de burta;
  • nervozitate, irascibilitate si o stare generala de rau;
  • greata, stari de voma si retentie de apa.

Poate ca tu ai si alte simptome inafara celor care au fost amintite aici. Intr-adevar, lista poate fi mult mai lunga, pentru ca fiecare femeie este diferita si este construita diferit, mai ales cand vine vorba de sistemul hormonal si de modul in care se manifesta acesta. Ceea ce este important este sa stim ce sa facem in aceasta perioada tocmai pentru a trece mai usor de aceste zile chinuitoare. De asemenea, masurile pe care le putem lua ar trebui sa mai estompeze din intensitatea simptomelor si a durerilor.

Adevaruri legate de menstruatie

 

In perioada ciclului menstrual, esti mai sensibila

Avand in vedere „furtuna hormonala” care se dezlantuie chiar inainte de a se declansa fluxul menstrual, cred ca este o afirmatie foarte reala! Hormonii sau mai bine spus, fluctuatiile lor, determina modificari la nivelul psihicului, dar si la cel al intregii stari emotionale, in general. Poate te-ai gasit in situatia de a plange din orice; sau de a te enerva dintr-un motiv care, in alte zile, nici nu i-ai fi dat importanta. Poate ca ai avut momente in care ti se parea ca toata lumea este impotriva ta! Este posibil! Si sa stii ca sunt reactii „normale” in aceste zile.

Sensibilitatea aceasta mai apare si din cauza faptului ca se pierde sange si, odata cu el, si o cantitate semnificativa de fier. Deci, daca tu ai un flux abundent, vei pierde mult fier si, de aici, vei avea si o stare accentuata de oboseala si nervozitate. Ceea ce tu poti face este sa incerci sa te relaxezi mai mult timp, sa incerci sa dormi bine si sa iei si niste suplimente pe baza de fier. Cel mai indicat ar fi sa stai de vorba cu un medic pentru a beneficia de cele mai bune sfaturi in acest sens.

tanara cu dureri menstruale

 Atunci cand esti in timpul ciclului menstrual, nu ai voie sa ai activitate fizica

Cand spun activitate fizica, spun sport! Deja esti epuizata in aceste zile si nu cred ca doresti sa iti accentuezi starea aceasta. In cazul in care desfasori antrenamente organizate, este indicat sa te opresti, macar in primele doua, trei zile de la debut. Se recomanda multa odihna si repaos, pentru a evita episoadele de epuizare. Insa, daca tu iti doresti sa ai continuitate in ceea ce priveste activitatea ta sportiva, cel mai bine este sa faci exercitii foarte usoare, care sa nu te solicite prea mult si sa nu iti mareasca fluxul menstrual.

In timpul menstruatiei, nu ai voie sa faci baie sau sa mergi la sauna

In aceasta perioada este recomandat sa nu faci cazi sau sa te duci la sauna. De ce? Pentru ca o apa prea fierbinte sau un abur cu o temperatura prea ridicata va crea o vasodilatatie si aceasta va conduce la o crestere a fluxului tau. In anumit situatii, expunerea la temperaturi prea inalte a dus chiar la hemoragii. Deci, ceea ce poti sunt acele dusuri caldute care sa te relaxeze! Dupa primele zile de la debutul ciclului menstrual, vei putea sa faci si o baie in cada, asa cum iti place.

Nu ai voie sa ridici greutati, atunci cand esti in „perioada delicata”

Durerile de spate si de burta reprezinta simptome ale menstruatiei si este recomandat, ca prin activitatile pe care le desfasori, sa nu le accentuezi. Astfel, daca vrei sa faci ceva in casa, sa ridici sau sa cari ceva mai greu, este mai bine sa ceri ajutorul cuiva sau sa lasi pe alta data. Suprasolicitarea musculaturii abdomenului inferior, dar si pe cea a spatelui nu va avea ca urmare decat o durere acuta pe care numai cu medicamente o vei putea ameliora. De asemenea, este posibil sa creasca si fluxul menstrual. Evita deci, sa ai activitati de acest gen.

Ce sa faci ca sa te simti mai bine atunci cand esti la menstruatie?

Sunt anumite masuri pe care le poti lua atunci cand esti in perioada ciclului menstrual si care te vor ajuta sa te simti mai bine. Astfel, o prima masura este sa ai grija sa ai anumite medicamente care sa te ajute cu durerile. Este indicat sa ceri sfatul unui medic sau pe cel al farmacistului, pentru a fi sigura ca vei lua ceea ce trebuie.

O alta masura pe care o poti lua este sa te asiguri ca te simti cat mai confortabil cu putinta in timpul menstruatiei. Cand e vorba de comoditate, nu ar trebui sa facem niciun fel de compromis. De aceea, eu iti recomand sa incerci cupa menstruala, un produs discret, de care vei uita ca il folosesti; atat este de confortabil. Folosirea cupei menstruale este extrem de usoara, odata ce inveti sa o introduci corect in interiorul vaginului.

Cupa menstruala

Cupa reprezinta un produs destinat protectiei feminine si este realizat din silicon medical, un material compatibil cu organismul uman. Se introduce in interiorul vaginului si are rolul de a colecta sangele menstrual si de a oferi acea siguranta de care ai nevoie in aceste zile mai speciale din luna. Daca ai folosit pana acum un tampon, iti va fi usor si cu cupa menstruala. Avantajul este ca vei plati o singura data pentru acest produs, nu vei suferi de „accidente” (pete sau scurgeri), te vei simti in siguranta si vei putea realiza toate acele activitati care iti fac placere.

Ceea ce mai poti face atunci cand „ai probleme”, este sa incerci sa te relaxezi cu cate un ceai cald sau sa asculti muzica preferata sau sa te joci cu un animal de companie. Indiferent de ceea ce alegi sa faci, important este sa te simti mai bine si sa te concentrezi asupra aspectelor pozitive si frumoase. Ai sa vezi cum starea de nervozitate si neliniste tind sa se atenueze si „sa te lase in pace”. Alt aspect important de care ar trebui sa tii cont este somnul. Ai grija sa dormi macar 7-8 ore pe noapte, ca sa te trezesti odihnita si cu o stare cat mai pozitiva.

Daca ai alte metode prin care poti sa te simti mai bine atunci cand esti la menstruatie, nu ezita si spune si altora ce anume faci! Astfel, vei putea ajuta si tu multe femei care se confunta luna de luna cu „inamicul rosu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation